Středomořská strava vám pomůže zhubnout a zabrání stárnutí srdce a mozku, tvrdí výzkum
Ve světě, kterému dominují diety celebrit, které sahají od absurdních, jako je údajná „dětská výživa“ Reese Witherspoon, až po absurdně nedostupné, jako je smoothie napuštěné „měsíčním prachem“ za 200 dolarů, které pije Gwyneth Paltrow, mnoho lidí nevěří. existuje jediná nejlepší dieta pro vaše zdraví.
Ale rostoucí počet výzkumů naznačuje, že jídelní plán zaměřený na zeleninu, bílkoviny a zdravé tuky má klíčové výhody pro hubnutí, udržení vaší mysli a ochranu vašeho srdce a mozku, jak stárnete.
Tento typ stravovacího režimu je nazýván mnoha jmény a přichází v mnoha různých iteracích, od „rostlinného“ po „středomořské“. Někteří lidé na dietě jedí vejce a mléčné výrobky, maso a ryby nebo vše výše uvedené; jiní jsou vegetariáni a zcela se zdržují masa a živočišných produktů.
V jádru je však většina těchto jídelních plánů velmi podobná a mají dvě hlavní charakteristiky: jsou bohaté na zeleninu, bílkoviny a zdravé tuky a mají nízký obsah silně zpracovaných potravin a rafinovaných sacharidů, jako je bílý chléb.
V posledním čísle Journal of Gerontology vědci nastiňují šest nedávných studií jedné verze stravy – středomořského jídelního plánu – a naznačují, že stravovací režim je úzce spojen se zdravým stárnutím, lepší pohyblivostí a nižším rizikem chronických onemocnění, jako je např. rakoviny a srdečních chorob a zlepšení kognitivních funkcí.
To přichází v návaznosti na nedávnou předběžnou studii prezentovanou na Mezinárodní konferenci o mrtvici American Stroke Association, která se hluboce ponořila do potenciálních výhod dvou stravovacích plánů středomořského stylu. Studie se zabývala tím, jak středomořská strava a dieta MIND (verze středomořského plánu, která se zaměřuje na potraviny „zdravé pro mozek“) ovlivňují mozek.
Středomoří a MYSL pro mysl
Dieta MIND upřednostňuje zeleninu, mořské plody, olivový olej a víno. Klade větší důraz na zelenou listovou zeleninu, bobule, fazole, celozrnné výrobky a drůbež. Vyznavači této i standardní středomořské stravy omezují příjem zpracovaných potravin, pečiva, sladkostí, všeho smaženého, červeného masa, sýra, másla a margarínu.
U lidí, kteří přežili mrtvici, může podle nejnovější studie dieta MIND pomoci zpomalit kognitivní pokles. Toto zjištění vychází ze závěrů výzkumu zveřejněného loni v létě v Journal of the American Geriatrics Society.
Pro tuto studii se výzkumníci podívali na data od téměř 6 000 starších dospělých. Účastníci byli dotazováni na jejich stravu a druhy potravin, které jedli nebo nejedli. Poté vědci změřili jejich paměť a pozornost pomocí testů, jako jsou seznamy slov a cvičení zpětného počítání. Těm, jejichž stravovací plány odpovídaly středomořské stravě a stravě ve stylu MIND, se dařilo výrazně lépe než těm, kteří drželi jiné typy diet.